ΕΙΔΗΣΕΙΣ
   17/4/2012

   ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ AMGEN ΚΑΙ ASTRAZENECA
Η AMGEN ΚΑΙ Η ASTRAZENECA ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τους ΓΙΑ ΤΗΝ από ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ

ενός ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΥ-ΣΤΑΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ»

Η συνεργασία περιλαμβάνει πέντε μονοκλωνικά αντισώματα

Σχεδιάζεται η διεξαγωγή μιας μελέτης Φάσης 3 για το Brodalumab (AMG 827) εντός του 2012

 

Η Amgen και η AstraZeneca Plc ανακοίνωσαν πρόσφατα τη συμφωνία τους για την από κοινού ανάπτυξη και κυκλοφορία στην αγορά πέντε μονοκλωνικών αντισωμάτων από το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Amgen για την κλινική φλεγμονή (AMG 139, AMG 157, AMG 181, AMG 557 και brodalumab AMG 827).

 

Οι δύο εταιρείες πιστεύουν ότι όλα τα μόρια έχουν καινοτόμα προφίλ και προσφέρουν τη δυνατότητα ανάπτυξης σημαντικών θεραπειών για πολλαπλές ενδείξεις σε φλεγμονώδεις νόσους. Η συνεργασία αυτή θα συμβάλει στη βέλτιστη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου μορίων της Amgen, η οποία θα ωφεληθεί από την σημαντική εξειδίκευση της MedImmune, του κλάδου βιολογικών προϊόντων της AstraZeneca, στην ανάπτυξη προϊόντων για αναπνευστικά νοσήματα, τη φλεγμονή και το άσθμα. Η συνεργασία θα αξιοποιήσει επίσης το παγκόσμιο εμπορικό δίκτυο της AstraZeneca όσον αφορά στα προϊόντα για αναπνευστικές και γαστρεντερικές νόσους. Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ορισμένες περιοχές για τις οποίες η Amgen είχε ήδη κλείσει συμφωνίες συνεργασίας -για το brodalumab με την Kyowa Hakko Kirin και για το AMG 557 με την Takeda.

 

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας συνεργασίας, η AstraZeneca θα καταβάλει μια εφάπαξ προκαταβολική πληρωμή ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια οι δύο εταιρείες θα μοιραστούν τόσο τις δαπάνες όσο και τα κέρδη. Βάσει του τρέχοντος σχεδιασμού, περίπου το 65% των δαπανών για την περίοδο 2012-2014 θα καλυφθεί από την AstraZeneca. Μετά την περίοδο αυτή, οι δύο εταιρείες θα μοιράζονται εξίσου τις δαπάνες. Η Amgen θα είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις παγκοσμίως και θα διατηρήσει ένα μικρό μονοψήφιο ποσοστό για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο brodalumab και ένα μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο μορίων, μετά τη λήψη του οποίου τα κέρδη θα μοιράζονται εξίσου στις δύο εταιρείες.

 

Η AstraZeneca θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και εμπορική στρατηγική των μορίων AMG 139, AMG 157 και AMG 181, ενώ η Amgen θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και εμπορική στρατηγική του brodalumab και του AMG 557. Η ανάπτυξη και εμπορική στρατηγική κάθε μορίου θα τελεί υπό την εποπτεία ελεγκτικών σωμάτων με μέλη και από τις δύο εταιρείες. Για το brodalumab, η εμπορική προώθηση θα είναι μοιρασμένη μεταξύ των δύο εταιρειών. Η Amgen θα αναλάβει την προώθηση που αφορά στις δερματολογικές ενδείξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και τον Καναδά και τις ρευματολογικές ενδείξεις στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη. Η AstraZeneca θα αναλάβει την εμπορική προώθηση όσον αφορά στις αναπνευστικές και, αρχικά, τις δερματολογικές ενδείξεις του brodalumab σε όλες τις περιοχές εκτός των ΗΠΑ, του Καναδά και των αγορών όπου η Amgen έχει ήδη υπάρχουσες συμφωνίες συνεργασίας. Η κατανομή των σχετικών με την εμπορική προώθηση δικαιωμάτων για άλλες περιοχές, ενδείξεις και μόρια θα συμφωνηθεί σε πιο ύστερο χρόνο μεταξύ των εταιρειών.
 

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Amgen για την ανάπτυξη και εμπορική προώθηση των νέων αυτών μορίων σε κλινικό στάδιο, καθώς η συνεργασία αυτή αυξάνει την αξία του χαρτοφυλακίου μας και αξιοποιεί την εξειδίκευσή μας στα βιολογικά προϊόντα. Η δημιουργική αυτή συνεργασία θα αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες και των δύο εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του εκτεταμένου παγκόσμιου δικτύου προώθησης της AstraZeneca, προκειμένου να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις ελπιδοφόρες αυτές καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές σε ασθενείς με διάφορες αναπνευστικές και φλεγμονώδεις νόσους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο David Brennan, Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της AstraZeneca.

 

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική της συνεργασίας με έναν τόσο αξιοσέβαστο οργανισμό όπως η AstraZeneca για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μορίων μας για τη φλεγμονή», δήλωσε ο Kevin Sharer, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Amgen. «Πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία έχει τη δυνατότητα να φέρει περισσότερες θεραπείες στους ασθενείς σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα και σε περισσότερες γεωγραφικές περιοχές ανά τον κόσμο. Είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη μεγάλη εμπειρία της AstraZeneca στην ανάπτυξη και την κυκλοφορία στη αγορά προϊόντων για αναπνευστικά και γαστρεντερικά νοσήματα και πιστεύουμε πως αυτή η συνεργασία αποτελεί για εμάς μια ευκαιρία να συνεργαστούμε με μια εταιρεία η οποία διαθέτει σημαντική εξειδίκευση σε ρυθμιστικά ζητήματα και στην εμπορική προώθηση προϊόντων που έχουν ένδειξη για την αντιμετώπιση φλεγμονών».