ΕΙΔΗΣΕΙΣ
   5/4/2012

   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μυλλέρου 1 & Αγησιλάου - 104 36 ΑΘΗΝΑ, δι

ΤΗΛ. 210 5243186 , 210 5240146

ΦΑΞ. 210 5220721 – Email: grfsa@otenet.gr

Αριθ. Πρωτ.

4-4-2012

Προς όλα τα μέλη του Φ.Σ.Α.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, συνεδρίασε εκτάκτως στις 3-4-2012 και έλαβε υπόψη του όλα τα δεδομένα που αφορούν όχι μόνο τις υποσχέσεις για τα χρωστούμενα του ΟΠΑΔ, αλλά και τις ενέργειες που έπρεπε να έχουν γίνει από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν έχουν γίνει ούτε στο ελάχιστο.

Σας υπενθυμίζουμε λοιπόν τα εξής :

Με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ψηφίστηκε τον Ιανουάριο και είναι πλέον νόμος του Κράτους, ρυθμίστηκαν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ που αφορούν τον ΟΠΑΔ (79 εκ. ευρώ) και τον ΟΑΕΕ (16.321.000 εκ. ευρώ). Στη ρύθμιση αυτή υπάρχει η υποχρέωση μίας προκαταβολής για τα χρέη του ΟΠΑΔ, η οποία επρόκειτο να δοθεί εντός Ιανουαρίου 2012.

Με έγγραφο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μας έγινε γνωστό ότι η πληρωμή της προκαταβολής αυτής δεν θα καταβαλλόταν εντός Ιανουαρίου, αλλά μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2012. Αργότερα, με νεότερο έγγραφό του, μας ενημέρωσε ότι τελικά η προκαταβολή θα καταβαλλόταν μέχρι τέλος του Μαρτίου 2012!

Από τον Ιανουάριο 2012 ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ τα ταμεία του ΟΓΑ και του ΤΥΔΚΥ, με το ΤΥΔΚΥ να κουβαλάει χρέη 2.774.300 εκ. ευρώ προς τον ΦΣΑ , χωρίς αυτά να είναι στην ρύθμιση και χωρίς να ξέρουμε πότε θα εξοφληθούν. Το ίδιο προφανώς θα συμβεί και στο μέλλον με όποιο ταμείο θα εισέρχεται από τούδε και στο εξής στον ΕΟΠΥΥ.

Είναι γεγονός ότι οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ για τις τρέχουσες οφειλές του έγιναν κανονικά. Στις 5 Ιανουαρίου έγινε η πληρωμή για τις οφειλές του Νοεμβρίου 2011, στις 14 Φεβρουαρίου για τις οφειλές του Δεκεμβρίου 2011 και στις 19 Μαρτίου για τις οφειλές του Ιανουαρίου 2012. Δεν δόθηκε όμως ούτε ένα ευρώ για τα προηγούμενα χρέη. Αντίθετα τα 40 εκ. ευρώ που είχαν εκταμιευθεί για τα χρέη του ΟΠΑΔ και θα έπρεπε να μας δοθούν όπως ο νόμος ορίζει, θεωρήθηκε από κάποιους «υπέρμαχους» της ενότητας του κλάδου ότι θα έπρεπε να δοθούν ια να πληρωθεί ο ΟΓΑ του Δεκεμβρίου του 2012 και όχι μέρος του χρέους του ΟΠΑΔ όπως ο νόμος ορίζει. Σε έντονη διαμαρτυρία του ΦΣΑ, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ απάντησε ότι

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά ξεκίνησαν από την 1 Μαρτίου, σταδιακά την άρση της πίστωσης στα ταμεία που δεν ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους.


Η Γενική Συνέλευση της 5 -3-2012 αποφάσισε να περιμένει μέχρι τις 31-3-2012 την υλοποίηση του νόμου περί πληρωμής των χρεών του ΕΟΠΥΥ, όπως επίσης και την μη είσοδο στον Οργανισμό αυτό Ασφαλιστικών Ταμείων που κουβαλάνε χρέη, χωρίς αυτά προηγουμένως να έχουν διευθετήσει την πληρωμή τους προς τα φαρμακεία.

Στις 28-3-2012 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ συνεδρίασε και σύμφωνα με ΣΜΣ που μας έστειλε ο κ. Αμπατζόγλου, μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ , αποφάσισε μέχρι την τρίτη 3-4-2011 να πληρώσει τα 40 εκ. ευρώ στα φαρμακεία εξοφλώντας για την Αττική και Πειραιά , όλα τα χρέη του ΟΑΕΕ που ανέρχονται συνολικά σε 20 περίπου εκ. ευρώ. Από εκείνη την ημέρα έως και 3 Απριλίου , προσπαθήσαμε πάση θυσία να πάρουμε τα χρήματα αυτά ώστε μέσω του ΦΣΑ να κατατεθούν στους λογαριασμούς των μελών μας. Το Δ.Σ. μάλιστα αποφάσισε να περιμένει για την υλοποίηση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ έως και τις 3-4-2012, στηριζόμενο και στις διαβεβαιώσεις του κ. Αμπατζόγλου. Φυσικά, για το γεγονός ότι ο κ. Βουδούρης δεν υλοποίησε την απόφαση του Δ.Σ., ευθύνη δε φέρει ο κ. Αμπατζόγλου.

Στις 3-4-2012 οι Πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά επισκεπτόμενοι τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΕ, και προσπαθώντας να βρουν πού είναι τα 20 εκ. ευρώ που έπρεπε ήδη να έχουν αποδοθεί, ανακάλυψαν τα εξής :

1. Τα 20 εκ. ευρώ των χρεών του ΟΑΕΕ έγιναν τελικά 17 εκ. ευρώ, τα οποία δεν καλύπτουν τις ανάγκες

2. κάποια από αυτά δόθηκαν για Δώρα Πάσχα Υπαλλήλων του ΟΑΕΕ

3. Η δικαιολογία για ποιο λόγο δεν έχουμε ακόμη πληρωθεί, ήταν ότι τα εντάλματα που είχαν δοθεί για τις πληρωμές μας, ήταν κουρεμένα με 3,5% όπως προβλέπει ο νόμος , αλλά λάθος γραμμένα, με αποτέλεσμα να επιστραφούν πίσω, ώστε να ξεκινήσει η νέα διαδικασία από την αρχή.

4. Η υπόσχεση του Υπουργού Οικονομικών κ.Σαχινίδη για εκταμίευση όλου του υπολοίπου ποσού που αφορά τα χρέη του ΟΠΑΔ δόθηκε μεν , αλλά είναι δύσκολο να πειστεί κανείς, όταν δεν έχει υλοποιηθεί ούτε καν η απόδοση της προκαταβολής των ποσών αυτών.

Το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, όσες φορές επισκέφτηκε τον ΕΟΠΥΥ αντιμετώπισε πλήθος κόσμου και φορέων που διαμαρτύρονταν έντονα έξω από τα γραφεία του, για την μη πληρωμή τους. Βασιζόμενο μάλιστα στο ότι οι φαρμακοποιοί όπως είχε δηλώσει ο κύριος Βουδούρης, είχαν πληρωθεί. Η απόφαση για την άρση της πίστωσης του ΕΟΠΥΥ από 4/3/2012 ήταν όχι μόνο αναπόφευκτη αλλά και επιβεβλημένη.

Η απεργιακή κινητοποίηση που ορίστηκε για την Πέμπτη 5/4/2012 έγινε για να δοθεί ευκαιρία σε όλα τα μέλη μας να συγκεντρωθούν έξω από τον ΕΟΠΥΥ και να διαμαρτυρηθούμε όλοι μαζί για την μη καταβολή των χρεών του Οργανισμού αυτού.

Συνάδελφοι, δεν μπορούμε να έχουμε και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη.

Ο αγώνας δεν αφορά κάθε έναν χωριστά αλλά όλους μαζί και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δείξουμε την αγανάκτησή μας απέναντι σε ψεύτικες υποσχέσεις και ανεφάρμοστους νόμους. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα χρέη του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ που παρόλο που έχουν ρυθμιστεί, δεν μας δίνονται. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα χρέη του ΤΥΔΚΥ που όχι μόνο δεν έχουν ρυθμιστεί, αλλά θα τα πάρουμε όπως φαίνεται μόνο με νομικές ενέργειες οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει. Έρχονται και άλλα ταμεία που θα ενταχθούν στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ που λέγεται ΕΟΠΥΥ και κουβαλούν ατελείωτα χρέη. Η ευαισθησία του κράτους μπορεί να προκύψει μόνο από δικούς μας αγώνες. Αυτό ας ληφθεί υπόψη από όλους μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

«αρκεί να πάρετε τα 40 εκ. ευρώ, κι ας είναι από τον ΟΓΑ, γιατί δεν υπάρχει προς τον παρόν μηχανισμός απόδοσης του ποσού μέσω του ΟΠΑΔ». Ξέχασε όμως, ότι εμείς εδώ και δύο μήνες ζητάμε την δημιουργία αυτού του μηχανισμού, πριν εμφανιστούν τα χρήματα, όπως επίσης ότι τα χρήματα που θα δοθούν στον ΟΓΑ, δεν θα είναι για εξόφληση της Αττικής αλλά μόνο για Επαρχία. Άρα, πάλι απλήρωτοι οι φαρμακοποιοί των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ν.Π.Δ.Δ.