ΕΙΔΗΣΕΙΣ
   15/6/2013

   ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΝ. ΦΑΡΜ. ΣΥΛΛΟΓOY

 

Δριμεία επίθεση κατά της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για τηναπαράδεκτη καθυστέρηση των πληρωμών των φαρμακείων και την εξόφληση τωνληξιπροθέσμων χρεών εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ  κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου στην εισηγητική τουομιλία στην γενική Συνέλευση του Π.Φ.Σ

«Αν δεν πληρωθούμε προτείνω την έναρξη κινητοποιήσεων μετά από  αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων τωνΦαρμακευτικών Συλλόγων» πρότεινε  προς τοΣώμα της Γενικής Συνέλευσης.

Είναι ανάγκη είπε, να βρεθούν λύσεις από το εσωτερικό τουκλάδου για την βιωσιμότητα των φαρμακείων και πρότεινε την πραγματοποίησηειδικής θεματικής συνέλευσης με θέμα την πρωτοβουλία για την επιχειρηματικήδράση. «Γνωρίζω ότι η εποχή προσφέρεται για κοινωνικό κανιβαλισμό αλλά εμείςεπιθυμούμε  την κοινωνική αλληλεγγύη» ,ανέφερε.

Ο κ. Αμπατζόγλου αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στα δύσκολαχρόνια τόσο για την χώρα όσο και για τα φαρμακεία με αφορμή την επιταγή τουΜνημονίου για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ το οποίο μέσα σετρία χρόνια έπεσε από τα 270 εκατομμύρια στα 200 εκατομμύρια.

Όσον αφορά τις πληρωμές είπε ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τουπόλοιπο ποσό του Φεβρουαρίου θα κατατεθεί στους λογαριασμούς μέχρι την επόμενηΤρίτη –Τετάρτη. Ακόμη προανήγγειλε ότι μετά από επαφές με τα υπουργείαΟικονομικών και υγείας  το ποσό τουΜαρτίου θα είναι διαθέσιμο γύρω στις αρχές Ιουλίου.

«Μας ενδιαφέρει να προχωρήσει και να τελειώσει επιτέλους το καραγκιοζιλίκι με τις πληρωμές. Είναιεντελώς απαράδεκτο να υπάρχουν τα χρήματα και ο ΕΟΠΥΥ να μην πληρώνει», είπεχαρακτηριστικά

Στις άμεσες δράσεις του Συλλόγου μέσα στο επόμενο χρονικόδιάστημα είναι η ολοκλήρωση των θεμάτων των Εταιρειών Φαρμακείου, τουΕπαγγελματικού Ταμείου και του Κώδικα Δεοντολογίας.

 

Σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ.ανακοινώσε ότι θα θέσει στην διάθεση του Δ.Σ. την παραίτηση του και παράλληλαπληροφόρησε τους παρευρισκομένους ότι θα εξαγγελθεί από τον ΟΑΕΔ πρόγραμμαεπιδότησης επιστημόνων και βοηθών φαρμακείου.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει νομικό κώλυμαως προς την διπλή ιδιότητα του . «Σέβομαι , ακούω και υπακούω τη ΓενικήΣυνέλευση και μόνο. Είμαι ένας από εσάς, η ψυχή μου και η καρδιά μου βρίσκεταιεδώ. Παραμένω δίπλα σας», κατέληξε συγκινημένος 

                                     Ο κ.ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ

Με το επίμαχο θέμα των πληρωμών ξεκίνησε την εισήγησή του οΑ΄ αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκη, κ. ΚυριάκοςΘεοδοσιάδης, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΠΦΣ. Συγκεκριμένα,αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει χρονοδιάγραμμα πληρωμών με στόχο να κλείσεισταδιακά το άνοιγμα της ψαλίδας που έχει δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά τιςπληρωμές των φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ.

Στη συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, οι φαρμακοποιοίζήτησαν:

-    Nα πληρωθεί ολόκληρος ο Μάιος μέχρι τις 30 Ιουνίου.

-     Να πληρωθεί ο Απρίλιος από τις 15 έως τις 20 Ιουλίου.

-   Από τις 15 Αυγούστου και μετά ο μήνας να πληρώνεται κάθε 15.

«Ο στόχος είναι δύσκολος, αλλά οι τακτικές ημερομηνίεςπληρωμών θα μας βοηθήσουν να βάλουμε σε μια τάξη τα οικονομικά του φαρμακείουμας», επισήμανε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο θέμα του ΦΠΑ στα φάρμακα, τονίζονταςότι «ο ΦΠΑ αντιμετωπίζεται από την Τρόικα ως δαπάνη. Αν αφαιρεθεί από ταφάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 6,5%με αντίστοιχο όφελος και των ασφαλισμένων ».

 

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο θέμα των ΦΥΚ και τη διάθεσή τους απότα φαρμακεία, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δύο όψεις στο θέμα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Θεοδοσιάδης αναφέρθηκεκαι στη σχέση φαρμακοποιού με την κοινωνία, οπότε και παρουσίασε ένα τηλεοπτικόσποτ του ΠΦΣ που θα προβάλλεται στις εκπομπές του Γιώργου Παπαδάκη στονΑNTENNA, και των Καμπουράκη – Οικονόμου στο MEGA, μετά την απεργία τωνδημοσιογράφων