ΕΙΔΗΣΕΙΣ
   16/5/2013

   ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΜΗ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
H κατανάλωση αντιβιοτικών το 2010 στη χώρα μας ήταν η υψηλότερη σε σύγκριση με όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης ένας στους τέσσερις Έλληνες λαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα του χωρίς συνταγή γιατρού. Ακόμη χειρότερα ένας στους δύο δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο ΕΟΦ οργανώνει την εκστρατεία ενημέρωσης ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ προς το γενικό κοινό,τους επαγγελματίες υγείας και τους φορείς παροχής υγείας
Οπως τονίσθηκε σε ειδική εκδήλωση οι έξι στους δέκα από αυτούς που καταναλώνουν φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού δεν έχουν ερωτηθεί από το φαρμακοποιό εάν έχουν εμφανίσει αλλεργία ή εάν έχουν βλάβη νεφρών ή ήπατος.
Δύο στους δέκα δεν θεωρούν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τα φάρμακα που λαμβάνουν, ενώ σε ποσοστό 13% δεν γνωρίζουν καλά τις οδηγίες για το πώς πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους.
O Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εγκαινιάζει σήμερα εκστρατεία ενημέρωσης για την ορθή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων, η οποία απευθύνεται τόσο στο κοινό, όσο και στους επαγγελματίες της υγείας. Την εκστρατεία και τις δράσεις της παρουσίασε στις επιστημονικές εταιρείες και φορείς του τομέα της Υγείας, ζητώντας παράλληλα την υποστήριξή και τη συμβολή όλων των κοινωνικών εταίρων, ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, Πρόεδρος του ΕΟΦ.

Τα μηνύματα είναι
·         Η μη ορθή χρήση φαρμάκων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις  στην υγεία
·         Έγκριση ΕΟΦ σημαίνει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για όλα τα φάρμακα, πρωτότυπα και γενόσημα

Ο ΕΟΦ εγγυάται:
u  Όλα τα φάρμακα με άδεια κυκλοφορίας ΕΟΦ, πρωτότυπα & γενόσημα, είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και ίδιας θεραπευτικής αξίας.
u  Η άδεια κυκλοφορίας όλων των φαρμάκων δίνεται με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
u  Η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων διασφαλίζεται με συνεχείς ελέγχους μετά την άδεια κυκλοφορίας.

Ο ΕΟΦ συμβουλεύει
  Αγοράζουμε συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο με συνταγή γιατρού.
  Εμπιστευόμαστε γενόσημα ή πρωτότυπα φάρμακα, αφού η θεραπευτική τους αξία είναι ίδια.
Δεν καταναλώνουμε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού, όπως στις απλές ιώσεις.
  Δεν αγοράζουμε φάρμακα από το Διαδίκτυο.
  Δεν ανταλλάσσουμε φάρμακα με συγγενείς και φίλους.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας για τη σωστή χρήση φαρμάκων.
Ζητήστε να σας χορηγηθούν τα κατάλληλα φάρμακα με το μικρότερο κόστος συμμετοχής