ΙΑΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ
   29/7/2013

   ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

1. Μειώστε τις κινήσεις σας. Αποφύγετε τη βαριά σωματικήεργασία και ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάληυγρασία. Προγραμματίστε  τέτοιες εργασίεςεκτός χρόνου θερμοκρασιακής αιχμής.

 2. Παραμείνετε σεχώρους δροσερούς και σκιερούς.

3. Χρησιμοποιείστε κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες.

4. Φορέστε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα πουδιευκολύνουν τον αερισμό του δέρματος και την εξάτμιση του ιδρώτα (βαμβακερά,λινά). Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα. Χρησιμοποιήστε καπέλο με φαρδύ γείσοκαι γυαλιά ηλίου, όταν εκτίθεστε στον ήλιο.

5. Πίνετε άφθονες ποσότητες νερού και χυμών φρούτων. Τιςθερμές ημέρες, η κατανάλωση υγρών πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που σαςυποδεικνύει η δίψα σας. Άτομα με επιληψία ή προβλήματα καρδιάς, νεφρών ή ήπατοςπου ακολουθούν αυστηρή δίαιτα υγρών ή έχουν προβλήματα κατακράτησης υγρών στοσώμα τους, πρέπει να συμβουλεύονται γιατρό ή διαιτολόγο πριν αυξήσουν τηνκατανάλωση υγρών.

6. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

7. Προτιμήστε ελαφρά και μικρά γεύματα με έμφαση στα φρούτακαι λαχανικά και αποφύγετε τις λιπαρές τροφές.

8. Κάντε χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Αποφεύγετεαπότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος σας. Ένα κρύο ντους/μπάνιο αμέσωςμετά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει υποθερμία ειδικά σεηλικιωμένους και μικρά παιδιά.

9. Κρατήστε το δωμάτιο ή το σπίτι κλειστό κατά τη διάρκειατης ημέρας αφού προηγουμένως έχει μείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύχτας.Κατεβάστε την τέντα και κλείστε τα παντζούρια.

10.Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες,πνευμονοπάθειες κ.λ.π.) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους γιαεφαρμογή ειδικών οδηγιών.

Συμβουλή γιατρού πρέπει να ζητήσουν και όσοι παίρνουν φάρμακα,για το αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς μερικά έχουν τηνιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.