ΙΑΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ
   2/11/2012

   ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Από την εποχή του βιβλιαρίου περίθαλψης, στην 'έξυπνη' κάρτα, περνά ο ΟΠΑΔ.

Η διοίκηση του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το πρόγραμμα στοχεύει στην ανατροπή αδυναμιών και δυσλειτουργιών που έχουν εδραιωθεί σε βάθος χρόνου, με προσδοκόμενα αποτελέσματα:

Τη θωράκιση της υγείας των ασφαλισμένων. Τη διαρκή επικαιροποίηση του μητρώου ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ. Την καταπολέμηση της απάτης και της σπατάλης. Την κατάργηση της ετήσιας θεώρησης του ασφαλιστικού βιβλιαρίου.

Την καταγραφή της πλοήγησης των ασφαλισμένων στο πλέγμα παροχής υπηρεσιών Υγείας, που θα συμβάλλει καθοριστικά στο σχεδιασμό πολιτικών Υγείας. Τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των παρόχων υπηρεσιών Υγείας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους του Οργανισμού.

O πρόεδρος του ΟΠΑΔ, κ. Μιχάλης Κούτρας, ανέφερε ότι το επόμενο βήμα στη χρήση των καρτών ασφάλισης μπορεί να είναι η κάρτα αυτή:

Να προδιαγραφεί και ως Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ), κάτι που θα αυξήσει την προστιθέμενη αξία της, θα απαλείψει το λειτουργικό κόστος της ξεχωριστής έκδοσης αυτής και θα καταργήσει την ανάγκη προσέλευσης του κοινού στον ΟΠΑΔ για την έκδοσή της.

Να προδιαγραφεί ώστε να καταγράφονται επ’ αυτής τα barcode των συνταγών φαρμάκων και ιατρικών πράξεων, θέτοντας έτσι το θεμέλιο του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενών. Θα μπορεί έτσι να καταργηθεί η ανάγκη εκτύπωσης των συνταγών, με μείωση του λειτουργικού κόστους των παρόχων και μετάβαση σε ένα επόμενο στάδιο, αληθούς ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η έκδοση από την ΗΔΙΚΑ καρτών πιστοποίησης σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας της χώρας και η προμήθεια από τους τελευταίους των αναγκαίων καρταναγνωστών.

Συνταγές

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) κ. Βλάσης Σφυρόερας έκανε έναν σύντομο απολογισμό του έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί ένα από τα λίγα έργα της τελευταίας διετίας το οποίο προχώρησε με ταχείς ρυθμούς και σχεδόν χωρίς καθόλου χρηματοδότηση.

Τόνισε πως σε κανένα άλλο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παγκοσμίως δεν έχει σημειωθεί διείσδυση σε ποσοστό 92% του συνόλου των συνταγών που εκτελούνται ηλεκτρονικά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Παρέθεσε στατιστικά στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από το σύστημα επιχειρησιακής ευφυΐας (Business Intelligence) που διαθέτει η ΗΔΙΚΑ:

Το μέσο κόστος ανά συνταγή, με το οποίο επιβαρύνονται τα Ταμεία, έχει μειωθεί κατά 30% από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι σήμερα.

Κάθε μήνα εξοικονομούνται 30 εκατομμύρια ευρώ από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που σημαίνει περιστολή της δαπάνης κατά 300 εκ. περίπου το χρόνο.

Η εξοικονόμηση με την εισαγωγή της τιμής αναφοράς του φαρμάκου υπολογίζεται στα 14 εκ. ευρώ το μήνα.

(ΠΗΓΗ:www.iatronet.gr)